Μεγαλώνοντας γερά παιδιά

«Μεγαλώνουν…παίζοντας»

Ο ρόλος που παίζει το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι απλώς ουσιώδης, αλλά πρωταρχικός: είναι ο ιδιαίτερος, ιδιόμορφος και ο πιο προσωπικός τρόπος του παιδιού να δουλεύει…Αυτό ίσως ακούγεται λίγο περίεργο.
Τι σχέση μπορεί να έχει το παιχνίδι με τη δουλειά; Η κοινωνικοποίηση, δηλαδή η προσαρμογή στους κοινωνικούς κανόνες, είναι η δουλειά του παιδιού. Αυτό που παράγει δεν είναι εξωτερικό ή υλικό, όπως γίνεται συνήθως με τις δουλειές των ενηλίκων, αλλά εσωτερικό.

Το παιδί, οδηγούμενο από την κοινωνία, παράγει τον άνθρωπο. Πρόκειται για την πιο δύσκολη και την πιο σημαντική εργασία. Σ’ αυτή τη  διαδικασία το παιχνίδι παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Register to read more...

Και εργαζόμενη και μητέρα

Η γυναίκα αποτελούσε ανέκαθεν το θεμέλιο λίθο της οικογένειας. Παρά όλ’ αυτά τα τελευταία χρόνια οι ραγδαίες πολιτικο-κοινωνικές ανακατατάξεις έχουν αλλάξει το ρόλο της γυναίκας στο κοινωνικό και οικογενειακό πλαίσιο. Οι σύγχρονες γυναίκες βρίσκουν συχνά τον εαυτό τους μπροστά σε σταυροδρόμια: δέσμευση ή ανεξαρτησία; Προσφορά ή διεκδίκηση; Καριέρα ή οικογένεια; Οι ίδιες διαισθάνονται πως η απάντηση βρίσκεται στη σύνθεση: δέσμευση και ανεξαρτησία, προσφορά και διεκδίκηση, καριέρα και οικογένεια. Όμως οι απαντήσεις δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες. Έτσι, αυτό που κυριαρχεί σήμερα  είναι μία αίσθηση ανικανοποίητου, πολλά ερωτηματικά και πολλές αντιφάσεις.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Register to read more...